Πλέξιμο Ρακέτας

Γιατί η επιλογή σωστής χορδής είναι σημαντική.

Πρώτα απ’ όλα μαγική χορδή δεν υπάρχει.

Όταν πρόκειται να αλλάξετε χορδή θα πρέπει να εξηγήσετε στον πλέκτη σας τις παρατηρήσεις σας. Όπως δεν μου αρέσει αυτό και θα ήθελα να είχα αυτό. Παράδειγμα: Περισσότερη δύναμη ή control ή αντοχή της χορδής. Αν για παράδειγμα ψάχνετε για αντοχή, θα έχετε μόνο αντοχή, και δεν θα έχετε δύναμη και ειδικά όχι άνεση (μαλακή αίσθηση), διότι αυτές οι χορδές δεν είναι φτιαγμένες για αυτά. Για να μην έχετε πλεονέκτημα και μειονέκτημα την ίδια στιγμή η απόφαση που πρέπει να πάρετε με τον πλεκτή σας θα πρέπει να είναι ένα κοινό σημείο ανάλογα με το παιχνίδι σας. Πέντε λέξεις που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας. Δύναμη, άνεση, αντοχή και επίσης κάτι πολύ σημαντικός ο έλεγχος, ο τρόπος που μια χορδή διατηρεί ή όχι την τάση της.

Μια ρακέτα μπορεί να χάσει την τάση της με δύο τρόπους.

 Ο πρώτος λέγεται στατικός, δηλαδή όταν την πλέκουμε και σιγά-σιγά χωρίς να παιχτεί χάνει την τάση της. Ο δεύτερος λέγεται δυναμικός, δηλαδή όταν αρχίζουμε και παίζουμε με αυτήν, η χορδή απορροφά και δίνει ενέργεια. Χάνοντας τάση χάνουμε και έλεγχο.

Κάποια μυστικά.

  • Γράφουμε πάντα τι κάνουμε (πότε πλέξαμε τη ρακέτα μας, ποια χορδή, τύπος χορδής, τάση).
  • Όταν αλλάζουμε χορδή πάντα αλλάζουμε μία παράμετρο κάθε φορά. π.x  αλλάζουμε ρακέτα, κρατάμε όμως ίδιο πάχος χορδής και ίδια τάση που θα πλεχτεί. Αν αλλάξουμε πολλές παραμέτρους το πιθανότερο είναι να μπερδευτούμε.

Διαφορετικοί τύποι χορδών και πως είναι φτιαγμένες.

  • Φυσικό έντερο.
  •  Συνθετικές χορδές.

Το φυσικό έντερο είναι έντερο από αγελάδα (ποτέ δεν ήταν από γάτα).

Οι συνθετικές χορδές χωρίζονται σε

  • Πολύκλονες από πολυουρεθάνιο PU. Ιδιαίτερα ελαστική, μαλακή στο χέρι, και δίνει αρκετή δύναμη. Μειονέκτημα η αντοχή της και δεν διατηρεί την τάση της.
  • Πολύκλονες από πολυαμίδιο PA. Έχει λίγο από όλα. Διατηρεί την τάση της, έχει δύναμη, έχει κοντρόλ, ικανοποιητική αντοχή.
  • Πολυεστερικές (Pet and Co-Pet). Η πολυεστερικές χρησιμοποιούνται μόνο για αντοχή. Έχουν πολύ καλό κοντρόλ και είναι ιδανικές για top spin. Δεν έχουν ελαστικότητα και δεν κρατούν την τάση τους.

Η δομή των χορδών είναι ο τρόπος που οι χορδές είναι κατασκευασμένες. Παράδειγμα: Οι πολύκλωνες (multifilaments) είναι κατασκευασμένες για δύναμη και άνεση. Οι διαφορές κατασκευής επηρεάζουν την αίσθηση που έχει η χορδή μέσα στο παιχνίδι.

 

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των χορδών από φυσικό έντερο.

Το φυσικό έντερο εφευρέθηκε το 1875 από τον Pierre Babolat. Είναι κατασκευασμένο από έντερο αγελάδας.

Τα χαρακτηριστικά του είναι:

  • Ελαστικό
  •  Άνετο
  •  Απορροφά τους κραδασμούς,  αρνητικό σημείο η αντοχή. Δε συνιστάται για παίκτες με βαρύ top spin. Ακόμη και για αυτούς τους παίκτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν hybrid. Δηλαδή σε συνδυασμό με πολυεστερικές χορδές, σαν mains ή σαν crosses. Το φυσικό έντερο ποτέ δεν το βάζουμε δίπλα σε ένα βρεγμένο μπλουζάκι ή σε βρεγμένες κάλτσες. Το φυσικό έντερο είναι ξηρό και ψάχνει για υγρασία. Η απορρόφηση υγρασίας από το έντερο κάνει την χορδή να χάνει την τάση της και συγχρόνως τα χαρακτηριστικά της με αποτέλεσμα την απώλεια αίσθησης.


Πότε και γιατί πρέπει να αλλάξετε τις χορδές σας.

 Απλό.

Για παράδειγμα ας πούμε ότι παίζεται τρεις φορές την εβδομάδα. Θα πρέπει να τις αλλάζετε τρεις φορές τον χρόνο (κάθε 4 μήνες).

Οι χορδές πρέπει να αλλάζουν γιατί.

Η αναλογία δύναμη control δεν είναι πια καλή. Πολύ σημαντική είναι η αίσθηση. Η μόνη πληροφορία που παίρνει κάποιος από την ρακέτα είναι η αίσθηση της χορδής όταν έρχεται σε επαφή με την μπάλα. Το ότι η χορδή δεν σπάει με την πάροδο του χρόνου αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει κουραστεί, δεν έχει χάσει την τάση της και τα χαρακτηριστικά της. 

Διατηρήστε τις χορδές σας σε καλή κατάσταση.

Ποτέ μην αφήνετε την ρακέτα σας στον ήλιο. Ιδιαίτερα οι συνθετικές χορδές θα αλλοιωθούν από την θερμοκρασία με αποτέλεσμα να χάσουν την τάση τους.

 Οι χορδές από φυσικό έντερο πρέπει να φυλάσσονται μακριά από την υγρασία.

 

Πόσο σημαντικές είναι οι χορδές για μια ρακέτα.

 Όσο σημαντική είναι η επιλογή της ρακέτας σας άλλο τόσο είναι και η επιλογή της χορδής σας.

Για παράδειγμα αν αφιερώσετε 20 λεπτά για να διαλέξετε τον σκελετό μιας ρακέτας σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα, τότε για την χορδή θα πρέπει να αφιερώσετε 30 λεπτά τουλάχιστον για να καταλήξετε σε κάποια που θα ταιριάζει με τον τρόπο παιχνιδιού σας.